Неонатологията в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово получи дарение на веноскоп

С дарение на веноскоп за неонатологията на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово Фондация “Нашите недоносени деца” приключи голямата дарителска кампания, с която беше осигурена апаратура за различни неонатологични отделения в цяла България. „Безкрайно признателни и удовлетворени сме, че благодарение на Вас, многобройни дарители, успяхме да подобрим условията, в които се раждат и получават грижи хиляди новородени от всички краища на страната“, споделят от Фондацията..
С новия веноскоп най-мъничките пациенти в неонатологията в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово ще бъдат подложени на по-малко болезнени процедури, които често се налагат за реанимация и стабилизиране на състоянието им. “Веноскопът позволява по-бързо и щадящо поставяне на венозен път и в честите случаи, когато се налага провеждане на лечение на доносените новородени при пневмония, жълтеница, хипогликемия, хипервискозитет и други заболявания на новороденото”, посочи при стартирането на кампанията д-р Анелия Толева, началник на неонатологично отделение. “В момента в отделението няма веноскоп, което наложи да се обърнем за съдействие към Фондация “Нашите недоносени деца”, сподели тя.
Отделението по неонатология в Габрово обслужва също община Трявна и община Дряново. През 2023 г. по данни на НЗОК общият брой раждания там е бил 229. То е с първо ниво на компетентност и недоносените деца, които се раждат там се транспортират в Плевен, но първичната реанимация и стабилизиране на състоянието им докато бъдат транспортирани се извършва в отделението. С новият веноскоп за тях ще бъде осигурена по-качествена и щадяща грижа.